Vefsn kommune

Mosjøen, byen midt i Norge, er kommunesenteret i Vefsn. En koselig småby ved utløpet av det store vassdraget Vefsna. Til Mosjøen kommer man både med fly og tog. Det er bussforbindelser til Grane, Hattfjelldal, Brønnøy, Sandnessjøen og Hemnes. Det går ferge ut fjorden til bygdene vest for Mosjøen. Gjennom flere generasjoner har Vefsna vært en livsnerve gjennom Vefsnbygdene, da den tidligere betydde mye som samferdselsåre, også for tømmerfløyting som fra 1860-åra fikk stort omfang. Den har alltid vært ei god lakseelv som folket på gårdene omkring kunne nytte. De første britiske sportsfiskerne gjorde sitt inntog her i 1850-åra og satte seinere sitt preg på miljøet langs elva i nesten hundre år. Mens Vefsna var på sitt beste, var den blant Norges beste lakseelver.

I Vefsn kommune finnes alle slags friluftslivsmuligheter, både til lands og til vanns. Øyfjellet, byens ”kjennemerke” er en yndet fjelltopp å besøke for tilreisende, og her er flere attraktive turmål. Mosåsen er byens nærturområde sommerstid, mens Sjåmoen er det typiske utfartsområdet på vinteren. Helgelands største alpinanlegg, Kjemsåsen, er lokalisert et snaut kvarters kjøring fra byen. Fjelltrimmen er nok den aktiviteten som fenger flest deltakere hva gjelder organisert friluftsliv, men her er også turistforening, jeger- og fiskeforening, klatreklubb, speidere og et svært aktivt skimiljø.

Deler av den nyopprettede Lomsdal Visten nasjonalpark ligger også i Vefsn kommune, med innfallsportene Tverå (kun 7 kilometer fra Mosjøen sentrum) og Sandvikbakken i Eiterådalen. (25 kilomter fra sentrum).

Vefsna, Fusta og nedre deler av Drevja rotenonbehandles for utryddelse av Gyrodactylus Salaris i 2011 og 2012. I 2012 behandles innsjøene Fustvatn, Mjåvatn og Ømmervatn. Fram til 2017 vil det være totalforbud mot fiske i disse vassdragene. Du kan lese mer om behandlingen på Direktoratet for Naturforvaltning sine sider og på vefsna.com.

 

Tips en venn  Skriv ut