Tilremsvågen til Mosheimvikran

Historisk ferdselsveg på Helgelandskysten

Turkart Helgeland Enkel tur Kart Les mer Værmelding
”Tilremsmartnan” var et viden kjent marked som ble holdt den andre helga i juli hvert år i hvert fall fra midten av 1600- tallet og fram til og med 1939.
Mer: http://www.tilremsmartnan.no/tmartna.htm
For å komme hit kan man enten ta sykkelen til Mosheimvikran/ Båtvika (sør), eller bilen til parkeringsplassen som finnes like før Tilrem markedsplass, 6-700 m etter skiltet avkjørsel fra fv. 17 på Tilrem.
Turen følger omtrent den gamle stien (”Nerveien”) mellom Brønnøysund og markedsplassen (historisk ferdselsveg), og var i bruk som ferdselsrute for lokale beboere ved Tilremssjøen fram til 1980-tallet (alternativ til sykkel/bil), når de skulle til landhandelen på Mosheim, eller til "byen".
Stien er "kronglete" og stedvis utydelig i det beitepåvirkete kystlyngheilandskapet, men holdes fortsatt åpen av lokale turgjengere. Strandsonen ytterst er bratt og steil kalkklippestrand, den myke kalkspatmarmoren i berggrunnen får et karakteristisk hullete utseende av havets vasking. Typisk strandutforming mot sjøen (lokalt: (berg)”trappan”).
Ruta følger kanten av dyrka mark et kort stykke i sør.
tilremsvågen til mosheimvikran
tilrem1
Utsikt nordover mot Tilremsvågen, markedsplassen og Mofjellet i bakgrunnen. Her ses tydelig lagdeling og foldestruktur i berggrunnen. (foto: Lill-Anita Horn)
tilrem2
Rødsildre (Saxifrga opositifolia) klorer seg fast i sprekker i det kalkrike berget langs sjøen, et kjærkomment syn om våren. (foto: Lill-Anita Horn)
Turkart Helgeland