Stortind(breitind)

Topptur på Helgelandkysten

 • Underkategori:

  • Topptur
 • Lengde i km:

  • 3,4 km
 • Merking:

  • Ja
 • Underlag:

  • Naturlig grunn
 • Sesong:

  • Sommerhalvåret, men mulig å bestige den om vinteren også.
 • Parkering:

  • Søvikskaret, på anvist plass bak bolighus
 • Parkering (url):

Turkart Helgeland Krevende tur Kart Værmelding

Stortind er den sørligste og den minste toppen i fjellrekka De syv søstre, 919 meter høy. 

Den kalles også Breitind av mange, men lokalt i området under tinden, kaller de fleste den Stortind. 

Det at det er den laveste av De syv søstre trenger ikke å bety at det er den letteste å gå på, men er man i brukbar turform og tar tiden til hjelp kommer man opp. Utfordringen i å gå på den består i en jevn og bratt stigning store deler av veien opp. Her er det ikke noe av det man kan kalle hvilepartier. Går man på tur tar turen pluss/minus to timer. Men det er også dem som har klart å bestige/springe opp fjellet på under timen.

Stortind anbefales det å bestige i sommerhalvåret. Her er mye berg- og steinflater, så vær oppmerksom på at disse blir veldig glatt ved nedbør. Man kan gå opp i vinterhalvåret, men spesielt i nordvendt terreng kan det være hard snøskare. Da anbefales det å bruke stigjern. 

Det er merket opp sti fra riksvei 17 på Søvik, 15 km fra Sandnessjøen. 100 meter sør for skiltet til ferjeleiet Herøy/Austbø på Søvik er det et skilt som viser vei til Søvikskaret. Her tar man innover og runder et bolighus. Her kan man parkere med bil på anvist plass ved garasjen bak og noen få meter sør for bolighuset. Området her er flittig brukt til turområdet og kalles Søvikskaret. Når man skal opp på Stortind og følge merket løype, er det viktig at man går tilbake ca 20 meter og følger traktorveien som går ned mot elva. Når du har passert brua over elva, viser merking deg til høyre, og her ledes du opp mot fjellkanten. Her er det viktig at turgåere lukker grinder etter seg, ettersom det er beitedyr i området. 

Veien opp fjellet følger bergryggene. Ved Aksla kan man se noen høyspentmastre, og disse kan og være til hjelp til hvor en skal gå mot. Dette er turens letteste parti, hva stigningen angår. Oppe ved høyspentlinja på Aksla er man nesten halvveis oppe, og på rundt 400 meters høyde. Nå begynner turens tøffeste parti, med bratt stigning. Videre opp igjennom er merkingen lett å se, å det anbefales å følge denne. Velger man å gå utenom merkingen er det lett å gå seg fast, spesielt til høyre for stia. Her kan man komme under vanskelige og bratte terreng, og det enkelte plasser er flåg hvor det går rett ned. Når du er oppe på ca 700-800 meters høyde blir det noe steinet terreng. Stia slakker ikke av før du nesten er helt på topps. Da er det igjen en slakk gange på ca 75 meter nordøstover, og du er oppe på Stortindens høyeste punkt på 910 meter. Her har man utsikt over Søvik og jordbrukslandet i området, Austbø, Herøy og øyene utenfor disse igjen. 

Etter Aksla får du bedre syn mot Alstahaug og videre nedover mot Vega. Etter hvert får du utsikt ut mot Tjøtta og innlandet rundt. Helt oppe anbefales det å ta seg en tur rundt hele topplatået for å få med seg utsikten både nordover retning Sandnessjøen og innover mot Hamnes. 

Kondisjonsmessig er turen lettere enn de andre søstrene. Men spesielt det steinete partiet øverst mot toppen tar sin tid å forsere, også nedover. Lenger ned mellom Aksla og startpunktet bør man være oppmerksom på bekkesig kombinert med gras og jord som kan by på overraskende glatt underlag. Ikke noe problem for turen, men greit å ha i bakhodet. 

Grytfoten[1]
Kartutsnitt over rutene i De syv søstre
breitind
Stortind(Breitind) sett fra start (bilde tatt av Inge Ove Tysnes)
utsikt fra Breitind
Utsikt mot sør. Rødøya i Alstahaug med sin karakterirske røde farge. (bilde eies av Alstahaug kommune)
på toppen av breitind
På toppen av Breitind (bilde eies av Alstahaug kommune)
Turkart Helgeland