Skjæringen

Topptur på Helgelandskysten

Turkart Helgeland Krevende tur Kart Værmelding

Skjæringen er topp nummer tre i Søstrene fra venstre sett fra nordvest. Blant de høyeste med sine 1037 moh, men kanskje en av de greieste toppene å gå opp på. 

Turen har en jevn og fin stigning og den passer å gå i det tempoet man selv ønsker. Startpunktet ligger på Markvoll, 5,5 km fra du tar av riksvei 17 til Breimo når du kommer til Sandnessjøen, - 4,7 km når du kommer fra sørfra fra Søvik. Begge steder man tar av, er det tydelig merket for fotturer i De syv søstre. Turene opp til Skjæringen og Tvilligan er identisk fra start til oppe på askla på 762 moh. 

Fra parkeringsplassen på Markvoll går du rundt 500 meter over et gårdstun og et sauebeite før du er ved foten av fjellet. Her er det godt merket. Man følger opp til venstre for elva, og oppe på ca 250 meter dreier både du og elva til venstre. Er det fint og varmt ute, er her et fint sted for å stoppe å dyppe slitene føtter. Det ligger flere idylliske kulper like i området. Jevn stigning opp hit, og på rundt 260 meter kan du ta deg en fortjent pust i bakken, og samtidig få se toppen av Lovund i nord. 

Du følger elva til nesten oppe i kroken her, og da går den merkede stia rett opp til ca 420 meter. Litt til venstre inn mot Skjæringen, før du går rett opp litt inn i gryta. Merkinga dreier mot sør til Tvillingan. Slakt terreng her, men etter at du har krysset ei elv, stiger det igjen, jevnt og oppover. 

På 636 meter ser du Trænstaven. Stien svinger litt til høyre, for å så svinge litt til venstre, og du er opp på askla på 762 meter. Her får man ny utsikt med blant annet Sørfjorden og Finnkneet på sørsida. 

Nå forstetter du mot Skjæringen ved først å fortsette nordøst i akslas retning. På 915 meter ca dreier ruta seg mer mot selve toppen. Like før man er helt oppe, kan det om vinteren og våren ligge mye snø i en skavl. Da blir det litt smalt her, men hvis skavlen ikke er knallhard, er det ikke noe problem å passere midt på, på langs. 

Skal du videre til Grytfoten lenger nord, finner du sti som er godt merket dit, fra litt nede på toppen av Skjæringen. Turen opp tar to-tre timer, alt etter hvordan man går og hvor mange pauser man har.

Grytfoten[1]
Kartutsnitt over rutene i De syv søstre
skjæringen111
Bilde tilhører Alstahaug kommune - Bilde tatt av Inge Ove Tysnes
skjæringen22
Bilde tilhører Alstahaug kommune - Bilde tatt av Inge Ove Tysnes
Turkart Helgeland