Sagmestereidet

 • Underkategori:

  • Utleiehytte
 • Eier:

  • Plahtes eiendommer
 • Sengeplass:

  • 2 + 4 + 2
 • Oppvarming:

  • Vedfyring
 • Sesong:

  • Vår, sommer og høst
Turkart Helgeland Kart Les mer Værmelding

Fredet område og langt til nærmeste nabo. Sagmestereidet ligger ytterst i Eidevassdraget mot Harangsfjorden.

Eideelven renner ut fra Eidevatnet, som anses å være et av regionens beste for sjøørret og smålaks. Området byr også på flere gode vann for innlandsfiske. Stedet og fisket passer for opp til 6 personer.

 

Ingen reiser uberørt fra Sagmestereidet. Uansett vær og vind; har du først opplevd stedet, vil du ønske deg tilbake. Ikke rart, siden det ligger innenfor den delen av Bindal og Sømna som inngår i UNESCO’s foreslåtte liste over Jordens fremste naturmiljøer.

Hytta ligger fritt på en høyde med utsyn over Eide-elva og videre utover Harangsfjorden . Snur du deg østover møter blikket det store, nedre Eidevatnet, omkranset av fjell og med et unikt biologisk mangfold. Det blir nå vernet som barskogreservat. Der er sjeldne planter, lav og sopparter, urskog, store kalkgrotter, og det fortelles at det en gang bodde en på Eidet som fant sin egen sølvgruve, og lagde skjeer i rent sølv, fra gruva et sted inne i Urstjønndalen.

Her er både elg, rådyr, gaupe, jerv og bever. Ørn og andre rovfugler vil du ofte kunne se. Her er et spennende turterreng, og høsten byr på både sopp og bær, også multer.

En Pioner 15" med påhengsmotor ved elvosen gjør det mulig å fiske i fjorden, dra på oppdagelsestur mellom øyer og skjær og blant annet se på tuftene etter Risøbruket fra 1875.

Båter med motor ligger også i Eidevatn, for fiske i vatnet, eller for å utforske områdene og fjellvannene omkring. Her er fint turterreng, og godt med både sopp og bær. Aksel Eide var den siste som bodde fast på Sagmestereidet. Han flyttet i 1964 og bare det gamle eldhuset hans står igjen i dag.

Hytta på Sagmestereidet er på ca. 35 m2. Den er hyggelig innredet og komfortabel, men uten strøm. Den består av ett soverom med 1 køyeseng, oppholdsrom/stue med peisovn, sofagruppe, spisegruppe og en kjøkkenkrok med propandrevet kjøl/fryseskap.

Der er propankomfyr med 4 gassbluss og stekeovn, gryter, kopper og kar for 8 personer. En ekstra propandrevet fryser står i vedskjulet. Hytta er rikholdig utstyrt med bestikk, service etc til 8 personer. Det er innlagt kaldtvann i hytta.

Et anneks på ca 16 m2 like ved hytta inneholder 2 doble soverom og et lite vaskerom. Ved Eidevatnet, 100 meter fra hytta, står det en badstue. Den kan alternativt brukes til sovehus, og har da to senger.

Med bruk av badstua er det totalt sengeplass til 8 personer. Det er dyner og puter for 6. Under sjøørret/laksefisket inngår oppredde senger for inntil 6 i leieprisen. Der er også en liten jordkjeller, og røkeri for fisk. Vi anbefaler at man tar med seg einer eller annet spesialvirke for røykingen.

Med båter både i fjorden og i Eidevatn, er det lett å komme seg rundt i området. Fjordområdene rundt Sagmestereidet er mangfoldig og innholdsrikt med holmer, viker og øyer, der man kan gå i land.

Vanligvis er det et godt fjordfiske, særlig etter torsk og sei, i disse områdene. Her er ikke midnattssol, men midt på sommeren blir det aldri mørkt. Fiske eller turer om natten kan være en opplevelse. 

Skjermbilde 2012-11-29 kl
Hytta ligger nydelig til ved utløpet av Eideelva
Skjermbilde 2012-11-29 kl
kvelssol i sagmestereidet
Kveldssol ved hytta
Turkart Helgeland