Røyfjellet

Topptur i Alstahaug kommune

 • Underkategori:

  • Topptur
 • Lengde i km:

  • 4,1 km
 • Merking:

  • Ja
 • Underlag:

  • Naturlig grunn
 • Sesong:

  • Vår, sommer, høst
Turkart Helgeland Middels tur Kart Værmelding

Fin tur på flott, rødt fjell. 

En tur som passer for alle.

Dette er ikke blant de høyeste fjell på kysten, men på grunn av sin karakteristisk røde farge er man nødt til å legge merke til det når man tar kystriksveiferja mellom Forvik og Tjøtta-Fjellet er farget rødt fordi det inneholder malm som har oksydert, det vil si rustet. Skal man opp på dette fjellet må man gå i land på ferjestedet Tro på samme ferjestrekning. En annen attraksjon på Tro er helleristningen Skiløperen som var forbildet for piktogrammene, symbolene, til Lillehammer-OL i 1994, men turen hit er tatt med som egen tur.

Tro er godt overkommelig med sykkel eller til fots.Fra ferjeleiet tar man veien litt opp og til venstre der den deler seg. Du beveger deg nå austover på nordsida av øya. Etter 2,8 kilometer kommer man til et skilt som viser vei til Skiløperen. Her skiller veien til Skiløperen og veien opp til Røyfjellet lag.

For å komme opp på fjellet tar du cirka 100 meter til venstre nordover, og går så opp til høyreaustover. Her ligger det en nedlagt gård, og du fortsetter inn mellom det forfalne fjøset og våningshuset. Inn under fjellet vil du nå se ei grind, og kikker du nå oppover ser du en liten hump øverst. Denne skal du etter hvert til venstre for. Fra grinda og opp har bygdelaget merket ei sti, så her skal det ikke være problemer med å finne veien. Litt rett opp de første 150 til 200 metrene, men så flater det ut når du tar bortover til høyre.
Ikke glem å se deg tilbake her, for nå ligger Tro under deg, og du har flott utsikt sørover og vestover. Merkinga går bort til det høyeste punktet sørpå, men når du står her ser du et høyt punkt som ligger ni meter høyere enn målet for merkinga. Ta gjerne turen bortover til dette høyeste punktet på 307 meter. Underveis har du praktfull utsikt nordover blant annet mot De syv søstre.

Turen opp tar ca en time. Lokalt sier man at man og benevner fjellet som Røyfjellet, men enkelte utenfra vil absolutt at det skal hete Rødøyfjellet. Kommer man med egen båt kan man gå inn til Litjstraumen inne i det som på kartet står benevnt som Rødøyvågen. Her har bygdelaget lagd blant annet ei brygge som er beregnet for allmen ferdsel. Herfra er det en kilometer austover til oppstigningen til fjellet starter. 

røyfjellet
Røyfjellets karakteristiske farge og profil sett fra Stortind i De syv søstre. (bilde tatt av Inge Ove Tysnes)
røyfjellet2
Veien opp på Røyfjellet sett fra den nedlagte gården som ligger under.Du går gjennom grinda og følger merket sti oppover. Stia holder til venstre for den markerte humpen som ses øverst. (bilde tatt av Inge Ove Tysnes)
røyfjellet3
Også på nært hold er Røyfjellet rødt. I bakgrunnen blå søstre. (bilde er tatt av Inge Ove Tysnes)
Turkart Helgeland