Lavasshytta

Utleiehytte i Lomsdal-Visten nasjonalpark

Turkart Helgeland Krevende tur Kart Les mer Enkel tur

Lavasshytta ligger ved Lavatnet og er et fint utgangspunkt for ferd videre inn i Lomsdal-Visten nasjonalpark.

Lavasshytta ble bygget i 1962 som erstatning for Bjørnvollen, som i sin tid ble neddemt ved oppdemminga av Hundålvatnet. Hytta er et flott utgangspunkt for turer i Sørvassdalen, for fisketur i Hundålvatnet, eller som overnattingsplass for ferdsel mellom Visten og Vefsn. Hytta er innrettet med en praktisk yttergang, for oppbevaring av bl.a. sko og sekker I tiden rundt byggingen av Lavasshytta, omkom to ungdommer i en snøstorm i en tragisk ulykke. Det ble da besluttet å sette en godt synlig farge på hytta, for at den skulle stikke seg fram i terrenget. Det er båt tilgjengelig i naustet, som ligger et steinkast unna hytta. Mye småfisk å få i Lavatnet.

I godt vær kan nok turen over fjellskardet til Lavasshytta mer oppleves som ”middels” enn ”krevende”, men i perioder med mye nedbør og vind, kan turen være mer krevende, med vading av elv og til dels våte partier over fjellet (les mer).

OBS: Et stykke oppi stia kommer du inn på anleggsveien, ca 800 m før du finner stia igjen og kan fortsette på den.

Dersom man tar en rotur tvers over Lavatnet, vil man på myrene der finne kjegleformede stubber av bjørk. Det er merker etter bever som ble satt ut i Sørvassdalen av tannlege Weding i mellomkrigstida.

 
Les mer om Lomsdal Visten nasjonalpark.
lavasshytta
Lavasshytta_1
Lavasshytta ligger fint til ved Lavatnet og ”inngangen” til Sørvassdalen
Lavasshytta_2
Fra turen over fjellskardet. Finnknean i horisonten.
Turkart Helgeland