Kvasstind

Topptur på Helgelandskysten

Turkart Helgeland Krevende tur Kart Værmelding

En fin topptur i De syv søstre som tilbyr god utsikt 

En fint oppmerket sti hele veien - men er den mest krevende turen i Søstrene 

Kvasstind er som navnet tilsier, kvass og spiss. Å komme seg opp på den 1.010 meter høye toppen betyr en del stigning, og på slutten kan det bli i bratteste laget for enkelte. Kanskje ikke så mye på grunn av vanskelighetsgraden, men spesielt på vei ned fra toppen kan det bratte virke skremmende. Kvasstind er topp nummer to fra høyre sett fra nordvest. I godt tempo gjøres turen til toppen på under tre timer. 

Kvasstind er en av de mer krevende toppene i Søstrene, og det er ikke denne turen man burde starte med. Kanskje den vanskeligste av alle toppene, med Botnkrona som nummer to i vanskelighetsgrad. 

Startpunktet ligger ved den gamle fotballbanen på Søvik litt sør for Tormodsvoll. Fotballbanen er idag blitt en åker, men skilt for start står på samme sted. Til startpunktet: Kommer du fra Sandnessjøen tar du av fra riksvei 17 merket Breimo, og kjører 8,9 km. Kommer du riksvei 17 sørfra tar du av på Søvik og kjører på tur-skilt til De syv søstre i 1,4 km. Begge steder tar du av riksvei 17 er det tydelig merking for fotturer i De syv søstre. 

Der tavla står er det plass for å parkere. Gå austover veien i ca 50 meter. Herfra går du rett innover mot fjellet omtrent. Se etter merker på gjerdene. Når gjerdene er slutt skal man ta svakt til høyre. Akkurat her er det litt andre tur- og dyretråkk, så pass på merkene er med deg. Det vil spare deg for mye bal. Kommer du for langt til venstre for eksempel, kan du bli gående i mye ufremkommelig terreng og må ta store omveier for det i hele tatt å avansere opp. 

Når det først bærer opp fjellsida er det ei tydelig sti. 70 meter over havet ca til venstre langs en rygg som stiger jevnt. Så mer opp. Fortsatt holder stia noe til venstre, men på 180 meter ca går det rett opp. Relativt bratt område her, med godt gangbart. Litt småsvinger opp her, men stort sett rett opp. Er du på tur og følger de røde merkene, så hold fast ved det merket du har før du finner det neste. Går man er om formiddagen har man sola midt mot, og det kan være vanskelig å se merkinga. Her er et ørlite parti fra 380 til 400 meter hvor merkinga vises dårlig. 

Hele veien opp har man nå fulgt stia, et lite stykke til venstre for elva. Når du er innom kanten på søkket mellom fjelltoppene Kvasstind og Stortind, møtes du og elva, og her er det mulighet for drikkepause. Her er du oppe på ca 400 meter og skal nesten opp i 500 før du tar 90 grader til venstre bratt opp mot Kvasstind. Ei stor og brei vertikal rød stripe markerer stedet hvor du skal opp. Først 100 meter rett opp, så svakt til høyre. Vær oppmerksom på at her er en del små stein som kan få god fart på seg nedover om du kommer borti dem. Av hensyn til traffikanter lenger ned i fjellet under deg, er det en fordel at steinene får ligge i ro. 

Utsikten du har nå på rundt 600 meter mot Søvik og Austbø, Brasøy, og Herøy. Dønnamannen har nå skjult seg. Oppe på 6-700 meter begynner du å se innover mellom fjelltoppene innenfor Tro. På vel 700 meter går det rett opp, før det dreier skrått til venstre. En del store steiner her. Dønnamannen er nå dukket opp igjen, og sør for høyeste topp der har nå Træna kommet til syne. Lovund ligger stødig lenger nord. Oppe på 800 meter er det slutt på de store steinene, og det blir mer mose, lyng og gress. 

På 875 meter omtrent er du oppe på askla og vender nesen mot toppen. På en fin sommerdag kan du høre gauken ovenfor her faktisk, og nå har du utsikt også austover til resten av Søstrene og Vefsnsfjorden blant annet. 

Når du nærmer deg toppen er stia litt slakkere, men her er det allikevel god stigning. Til venstre nord for deg går det bratt ned, så om man er rett for høyder, anbefales det å unngå å la blikket skli hit. Det finnes flere slike utsiktspunkter videre opp. 

De siste 50-60 metrene før du er oppe er det småbratt, men på det lille platået oppe på Kvasstind nyter du utsikt i alle retninger. 

Skal du videre nordover i retning mot Tvillingene, og skal følge merkinga, må du tilbake til mellom tindene igjen, og det vil si ned ca 450 meter. Her er stia godt merket. Skal du sør og opp på Stortind finner du merking opp dit på den andre siden av elva. Du må kanskje lete litt, men du finner merkene på den andre siden av det du kom ned fra Kvasstind. 

kartutsnitt kvasstind
Kartutsnitt over rutene i De syv søstre
Kvasstind større
Enkelte steder er det svært bratt (bilde tatt av Inge Ove Tysnes)
KVASSTIND
Kvasstind tatt fra Tvillingene(bilde tilhører Helgeland Arbeiderblad)
utsikt fra Kvasstinden
Utsikt fra Kvasstinden (bilde tatt av Erlend Haarberg)
Turkart Helgeland