Kirkøy - Igerøy

Padling på Helgelandskysten

 • Detaljnavn:

  • Kajakktur
 • Underkategori:

  • Hav
 • Lengde i km:

  • 15 km
 • Utsett:

  • Flytebrygge
Turkart Helgeland Kart Les mer Værmelding

Denne turen kan fint padles begge veier.

Interessante, smale sund med stri strøm og et lite strekk med åpen sjø.

Fin paddletur i naturskjønne omgivelser - en tjeneste for sjelen! 

Med gode kommunikasjoner både på Igerøy (ferge) og på Kirkøy (hurtigbåt) er dette padlestrekket å anbefale for tilreisende. Fra Kirkøy kan man holde innaskjærs, og få nærkontakt med både land og hav. Yrende liv fra både fugler, fisk, nise og sel, sauer og båter langs hele etappen!

Denne turen er spesielt egnet for kajakk, med grunne passasjer og mange skjær og holmer. Å forholde seg til tidevannet her er avgjørende, hvis ikke kan man risikere noen omveier.

Spesielt interessant er strekket fra Vegsteinvika og sørover (Gimsøysundet). Her kan man oppleve sterk strøm, så det gjelder å holde baugen mot strømmen! Ekstra utfordrende er det om man tar en avstikker vestover og opp sundet ved Purkheia og inn i Kolstadsjøen. Her kan strømmen være stri, med bakevjer og noen stående bølger. Inne i Kolstadsjøen kan man nesten padle til kommunesenteret og sentrumshuset på Gladstad. Nesten helt inne i nordlige del av Kolstadsjøen ligger en gapahuk, hvor det også er mulig å ta opp kajakkene. Stien ned hit er tilrettelagt for rullestolbrukere, og det skal la seg gjøre å bære kajakken opp til veien herfra.

Dersom man dropper sundet ved Purkheia, og padler videre, er man snart ute i åpen sjø, og på vei mot Igerøy får man også Ylvingen på styrbord side. Sørvestlig vind kan bygge opp en del sjø langs dette strekket, så det gjelder å vurdere forholdene, for eksempel ved Vågøya, før man tar det siste stykket til Igerøy. På Igerøy er det fergekai og det anbefales å ta babord inn til småbåthavna som dukker opp før fergeleiet.

På Igerøy er det også utleiehytter/rorbuer, samt mulighet for å sette opp et telt på en opparbeidet campingplass. Det er båtforeninga på Igerøy som drifter denne.

 

 

DSC_0488
Opparbeidet campingplass på Igerøy (Foto: Kristian Helgesen)
Skjermbilde 2012-12-12 kl
Kartutsnitt med påtegnet turforslag for kajakk.
padling
Naturskjønne omgivelser
Turkart Helgeland