Horva

Topptur på Helgelandskysten

Turkart Helgeland Middels tur Kart Værmelding

Om navnet: Det sies at det var dikterpresten Petter Dass som gav fjellrekka De Syv Søstre navnet. De har fått navnet sitt etter et sagn som forteller hvordan flere kjente fjell i Nordland har blitt dannet. Fjellrekka har tidligere også blitt kalt for «Horva» fordi formasjonen kan ligne på ei horv (en harv) som ligger med taggene opp. (Wikipedia)

Veien opp til Horva er opprinnelig en anleggsvei til televerkets stasjon på Horva. Veien benyttes fremdeles som adkomst til telekommunikasjonsanlegget på toppen. 

Parkering på venstre side av veien 50 meter før bommen. Kort etter bommen ligger en gapahuk på høyre side av veien. Denne ligger fint til, med bålplass og fint utsyn østover.

Underveis (ca halvveis) til toppen passeres et utsiktspunkt med sittegruppe. Utsikt herfra over Sundøya og inn Vefsnfjorden.

Fra toppen er det flott utsikt over store deler av Helgelandskysten.

Herfra starter også en mulig ferdsel over hele Alsten-øya og sørover mot de Sju søstre. Det bemerkes at denne turen er meget krevende i et svært kupert terreng.

Veien opp til Horva er godt opparbeidet, og kan passe også for syklister, barnevogner, og elektrisk rullestol. Imidlertid er det krevende å skulle passere bommen. Stigningen kan også være i bratteste laget enkelte steder. '

Enkelte år er Horva med i Fjelltrimmen i Leirfjord.

DSC_0239
Utsikt til Dønna fra Horva
DSC00002
Kort etter bommen ligger en gapahuk.
Turkart Helgeland