Helgelandskysten

top-articles-helgelandskysten[1]

Helgelandskysten

-også kalt verdens vakreste kyst, ubeskjedent nok…

Selve Helgelandskysten strekker seg over 20 mil fra grensa mot Nord-Trøndelag til Salten i nord. Denne beskrivelsen gjelder deler av Helgelandskysten; kyststripa på Sør-Helgeland, hovedsakelig Brønnøy og Vevelstad, men også deler av Vefsn kommune.

Området består av flere kjente landemerker og større eller mindre fjordarmer; Bindalsfjorden med Tosen, Velfjorden, Vistenfjorden og Vefsnfjorden. Tosenfjorden skjærer seg hele 6 mil inn i landet. Skjærgården er mangesidet, og består av mange små øyer, holmer og skjær. Stort sett er farvannet mellom småøyene meget grunt. Fra strandsonen skjærer fjellene brått opp av havet, og skaper majestetiske landemerker, som for eksempel Torghatten med Torghatthullet.

Lomsdal Visten nasjonalpark møter havet i både Velfjorden og Vistenfjorden, hvor parken grenser helt ned til sjøen.

Vistenfjorden snor seg vakkert gjennom et mektig fjellandskap midt mellom Brønnøysund og Sandnessjøen sør i Nordland. Steile flog og frodige skogkledde fjellskråninger leder deg innover den 11 nautisk mil lange fjorden. Her kan du dorge etter storlaks på blikkstille fjordvann, eller benytte den lett tilgjengelige villmarken med sine fine fiskevann og storslåtte jaktområder. Vissheten om at rovdyr som ulv, bjørn, jerv og gaupe tasser rundt i dette området, gir brusninger i årene til naturelskere. Her er det fortsatt uberørte områder hvor mennesker aldri har satt sin fot. Vistenfjorden, som av havforskere nylig ble erklært å være Norges reneste fjord, er “ren” også på sjøkartet. Ingen skjær eller lumske grunner ligger på lur. Midtveis inn fjorden er det en terskel hvor vanndybden bare er tre, fire meter på laveste vann - men rikelig også for større fritidsbåter. Et par nautiske mil fra fjordmunningen ligger Visthus med sine 50 innbyggere. Her er det blant annet rorbucamping med kaianlegg og kolonialbutikk hvor du får bunkret både diesel og bensin. Ved Bønå, innerst i fjorden, er det brygge og flytebrygge. Mange stikker innom Margit og Odd Bønå og kjøper fiskekort for å prøve laksen. Der Bønåelva renner ut like ved sagbruket nedenfor gården, ble det tatt 100 flotte lakser og masse ørret en sommer. I fjordbotnet ved Bønå og Aursletta er det desidert vakrest, så du bør ta turen helt inn. (Båtmagasinet)

Alle øyer og skjær og de lange fjordarmene med bosetting skaper også et behov for mange slags kommunikasjonstilbud. Her er både ferge, hurtigbåt, lokalbåter og buss. Mulighetene for fjord- og øyhopping er store. Verdt å merke seg er også Kystriksveien, også kalt verdens vakreste turistveg. Skal du ferdes med bil eller sykkel, er dette en fin ordning for å få oversikt over alle ferge- og båtruter langs kysten.

Å ferdes med egen båt langs denne kyststripa er også en sann fornøyelse. Antallet fritidsbåthavner og gjestehavner er mange, alt i fra de store gjestehavnene lik Brønnøysund Gjestehavn, til de små, usjenerte uthavnene i øyriket.

Kajakkpadlere fra inn- og utland har etter hvert fått øynene opp for Helgelandskysten. I dette konglomeratet av øyer, med kun ”støvelhav” mellom får en ha kysten for seg selv. På dette grunne havet er det jo sjelden å se større farkoster. Det er også tilrettelagt for å kunne ta med kajakk på ferger og hurtigbåt, men ta en prat med mannskapet først.

Kartutsnitt over Helgelandskysten mellom Brønnøysund og Sandnessjøen

Tips en venn  Skriv ut