Haustreis gård

Utleiehytte og opplevelser

  • Underkategori:

    • Utleiehytte
  • Sengeplass:

    • Hytte på fjellet med plass til 3-4 personer
  • Sesong:

    • Hele året
Turkart Helgeland Kart Les mer Værmelding

Haustreis gård ble opparbeidet i 1752 og ligger i Grane kommune med Trofors som kommunesenter. 

Gården ligger 12 km nord for Trofors sentrum, avkjørsel ved veiskilt ved Grane tettsted, og ca 35 km sør for Mosjøen, skilt merket Haustreisdal, samme innkjøring som Grane kirke.

Haustreis gård tilbyr deg en flott opplevelse, enten du velger turer til fots eller på ski. Her får du oppleve naturen på nært hold med fjellområder, fiskevann og Gluggvasselva. Mange dyr, bl.a. jerv, gaupe, elg og bjørn, har sine stier rundt i området. Du kan også oppleve ørnens svev over vannet, eller se ender og bekkasiner. Fellesnevneren er ro og harmoni med naturen.

Gluggvasselva, som renner ned dalen, innbyr til spennende opplevelser, enten du vil utforske små kulper med mark og fiskestang, eller du vil bade i naturlige jettegryter som er store nok til en god svømmetur. Storfossen er unik i sitt slag og fullt på høyde med de største fossefallene i Norge. Den har et fall på rundt 100 m. Midt på sommeren er fossefallet redusert grunnet lite vann i elva.

Langtjønna og Fiskelausvatnet er to gode, store fiskevann hvor det finnes godt med fisk, både ørret og røye. Det er også fisk av ypperlig kvalitet i småvannene rundt. Langtjønna er ikke et regulert vann og herfra kommer man sjelden tomhendt hjem fra fisketur. Om våren, når vannet er kaldt, dominerer røya, men utpå sommeren kommer ørreten opp fra dypet og biter villig på kroken. Vi bruker mark og dupp som fiskeredskaper, mens andre sverger til "amerikaner" eller ror med oter.

Haustreis gård leier ut båter både i Fisklausvatnet og Langtjønna, og kano hvis du ønsker å padle i elva eller på Gluggvatnet.

I Haustreisdalen kan du observere hekkende musvåk som er en fredet fugl. Men vær forsiktig, den er flott å se på, men ikke helt ufarlig.

Det er også mulig å leie hytte på fjellet, samt lavvo og telt. Ønsker du en ekte villmarksfølelse, er lavvo et flott alternativ. Lavvoen har plass til 8 personer. Etter avtale kan det ordnes med transport av bagasje opp til hytta.

Har du egen campingvogn, eller bobil, er det anledning til å parkere på gården, på anvist plass.

Til Granefjellet er det ca. 1 times gåtur (i rolig tempo). Terrenget er litt bratt til å begynne med, men landskapet flater ut og så er du i fjellheimen. En virkelig flott tur med fantastisk utsikt. Her er verneområde for våtmarksfugler, bekkasiner og ender, så ta med fuglebok og kikkert. 

Skjermbilde 2013-01-19 kl
Granefjellet er en fin topptur like i nærheten
haustreis gård
Haustreis gård - gode ski-muligheter om vinteren
Turkart Helgeland