Hattfjelldal kommune

Hattfjelldal har administrasjonssentrum i tettstedet Hattfjelldal, med rundt 650 innbyggere. Her ligger også Sameskolen, som gir opplæring i sør-samisk språk.

I Hattfjelldal er det skog- og landbruk som er de viktigste næringsveiene i kommunen. Den store industribedriften Arbor (sponplatefabrikk) er avhengig av tilgang på råstoff, og med store skoger utenfor døra, er denne tilgangen sikret.

Til Hattfjelldal kommer man seg lettest med buss som kollektivtransport, utenom bil, selvsagt.

”Hatten” er landemerket i kommunen, som med sine 1128 meter over havet, er lett gjenkjennelig. Hit går det merket sti, og man har herfra god utsikt i alle himmelretninger.

I Hattfjelldal finner du et aktivt skimiljø, med både langrenn og skiskyting. Fjelltrimmen arrangeres sommerstid, og engasjerer mange i kommunen. Av severdigheter i Hattfjelldal er det flere kulturspor som vitner om samenes tilhold i området, spesielt i Ørjedalen og Susendalen:

• Harvasstua Fjellstue, kort veg fra svenskegrensa, med tradisjoner både innen fjellstuedrift, lappoppsyn og høgtliggende jordbruk.
• Kroken gamle handelssted der nordmenn og svensker i en årrekke fikk utført mye av sin handel. Utstilling finnes i restaurert bygning.
• Fredet kjempefuru på eggen, nært inntil vegen
• Susendal gamle kapell og Susendal nye kirke, bygd av bygdefolket i tømret stil.
• Svenskvollen, et gammelt autentisk gårdsanlegg med flere bygninger og rikholdig gjenstandssamling.
• Ivarstua på gården Haugen, regnes som det typiske nybyggermonumentet etter gudbrandsdølen Ivar Ivarsen. Bygd av uvanlig grovt furutømmer med stor stein som fundament.
• Sameburet i Ørjedalen. Bygd etter samisk skikk på fire rotstokker. Trolig Hattfjelldals eldste bygning.

Det er etter nærmere bestemmelser iverksatt et prøveprosjekt på tilrettelagte snøscooterløyper i Hattfjelldal kommune.

Verna områder i Hattfjelldal:

Børgefjell nasjonalpark Austre Tiplingan landskapsvernområde Favnvassdalen landskapsvernområde Skardmodalen naturreservat Storveltlia naturreservat Varnvassdalen naturreservat Storslettmyra naturreservat.

Størsteparten av Norges nest største innsjø, Røssvatnet ligger i kommunen. Av andre større innsjøer er Krutvatnet, Elsvatnet og Daningen.

Tips en venn  Skriv ut