Handelsstedet Forvik

Overnatting på Helgelandskysten

  • Underkategori:

    • Campingplass
  • Sengeplass:

    • Overnatting i 5 rom i eget Nordlandshus
  • Sesong:

    • Vår, sommer og høst
Turkart Helgeland Kart Les mer Værmelding Enkel tur

Gammelt handelsted ved ferjeleiet på Forvik med overnatting, restaurant og kaffebrenneri.

 

Handelsstedet Forvik ligger vakkert til ved Forvik fergekai. Her kan du overnatte i rom i den ca 300 år gamle bygningen Grålåna. Stedet byr også på en god restaurant med god mat basert på lokale råvarer. Den gamle butikken er gjort om til et kaffebrenneri hvor du kan nyte en god kopp kaffe og kanskje ta med deg et smakfult minne hjem. Oppstillingsplass for telt, bobil og campingvogn.

Overnatting i 5 rom i Grålåna (Nordlandshus fra ca 1750). Oppredde senger, men frokost ikke inkludert (kan bestilles). NB: Hund ikke tillatt. I Grålåna er det kjøkken med spiseplass, og dekketøy. Der er 2 dusjer på gangen og ett felles toalett og ei stue til felles bruk for de 5 rommene.

Det gamle Handelssted Forvik som ligger ved ferjeleiet Forvik, er fortsatt i drift. Handelsstedet feiret 200-års jubileum i 1992 og de eldste bygningene på gården er fra slutten av 1700-tallet. Dagens hovedbygning er fra 1870 årene.

Handelsstedet Forvik ble etablert i 1792 av trønderen Søren Dass Brodtkorb som fikk handels- og gjestgiverbevilling, men alt på midten av 1600-tallet var stedet borgerleie en kort tid. Det var først på 1700-tallet at stedet fikk sin glanstid.

De gamle handelsstedene var bygd som byer i miniatyr med mange forskjellige bygninger etter ulik funksjon og bruk. På Forvik var det over 20 bygninger rundt år 1800. På samme tid hadde Brodtkorb 3-4 jekter i fart med handelsvarer til og fra Bergen.

Hovedbygningen på Forvikgården er fra 1871, lysthuset er fra omkring 1800, stabburet er fra 1850-årene og Grålånan fra 1871. Sistnevnte er bygd med materialer fra gammelgården. Det var et yrende folkeliv.

Gjennom skiftende tider har handelsstedet stått for ulike servicetilbud. Foruten å være handelssted var Forvik også poststed, ekspedisjonssted (også for Hurtigruta), rikstelefonstasjon og mellager.

I krigstiden sto Forvik sentralt i motstandsarbeidet som skjulested for agenter.

Slekten Arntzen som nå har stedet i fjerde generasjon, kom hit i 1881. Selv om mye har forandret seg på Forvik, så er stedet fortsatt et trafikkknutepunkt, handels- og ekspedisjonssted som før. I god gammel ånd drives det i dag også overnatting og spisested med de rettigheter som man hadde i eldre tider.

På Forvik er det både båtutleie og fiskemuligheter.


 

forvik
Handelsstedet Forvik ligger rett ved fergeleiet
handelsstedet forvik
Handelsstedet Forvik er omgitt av idylliske omgivelser
hadld
Gode fiskemuligheter i naturskjønn natur
Turkart Helgeland