De syv søstre

Topptur på Helgelandskysten

Turkart Helgeland Meget krevende tur Kart Les mer Værmelding

En flott topptur i idylliske omgivelser med utsikt over Helgelandskystens vakre Skjærgård. 

Noe krevende terreng, med en god del bratte og luftige partier (se beskrivelse av de ulike toppene under). Det anbefales å ha litt erfaring med ferdsel i høyfjellet. 

Sentralt på Helgeland, rett sør for Sandnessjøen på sagnomsuste Alstenøya, ruver den kjente fjellrekka De syv søstre. Som fotturist er det en opplevelse å ferdes over disse toppene. Det er merket løype, både opp til hver enkelt topp og mellom toppene. For de som vil bestige alle syv toppene på én dag, tar turen 10 til 15 timer. For andre kan én eller to topper være en passelig dagsmarsj. Her velger du selv både vanskelighetsgrad og lengde.

Botnkrona er den første av søstrene du treffer på hvis du velger å starte i Breimo, ved Sandnessjøen. Hun er også den høyeste av søstrene og gir deg et vidt utsyn over Helgeland. I sør ser du Vega, Torghatten og fjellene på innlandet, og mot vest ser du utover den vakre Helgelandsskjærgården. I øst ruver Okstindan, "Nord-Norges tak", og i nord kan du på en finværsdag skimte Lofotveggen. De neste søstrene du får hilse på er Grytfoten (1019 moh) og Skjæringen (1037 moh). Deretter kommer Tvillingan, to tettliggende topper som er noe mindre enn sine søstre med 945 og 980 meter. Etter Tvillingan kommer Kvasstinden (1010 moh). Som navnet tilsier bør du ha nervene under kontroll og ikke være redd for store høyder når du skal bestige denne toppen. Til slutt kommer Breitinden (910 moh), også kalt Stortinden, som er det minste og rundeste fjellet.

Turen over De Syv Søstre kan også starte i Søvik med Breitinden som første mål, for å ende opp på Breimo. Ønsker du å starte turen på Breitinden i sør, eller bare vil bestige Kvasstinden, er det enkleste å følge riksvei 17 fra Sandnessjøen ca 18 km sørover til Søvikskaret. Herfra er det skiltet parkering.

Ønsker du å starte turen i nord eller bestige de andre toppene følger du riksvei 17 sørover fra Sandnessjøen ca 4 km før du tar av riksveien ved Nymoen. Herfra er det ca 4 km til skiltet parkering for turer til Botnkrona og Grytfoten og ca 5 km til skiltet parkering for turer til Tvillingan og Skjerdingen.

 

Sandnessjøen og Omegn Turistforening står for merkingen i fjellrekka, og har også utarbeidet rutekart.

de syv søstre
De syv søstre strekker seg stolt utover fjorden(bildet tilhører Alstahaug kommune)
de syv søstrew
Syv toppen å velge imellom - klarer du ta alle på en dag?
deeds
(bildet tilhører Alstahaug kommune)
Turkart Helgeland