Almdalsveien

Turkart Helgeland Krevende tur Bilder Kart

Almdalsveien er en del av et gammelt ferdselsmønster i indre deler av Helgeland. Det er funnet et bronsespenne ved Almdalselva som eksperter mener kan ha tilhørt samer. Det kan være over 2000 år gammelt. Almdalsveien, sammen med turen om Herringbotnet, skal ha bundet sammen begge sider av fjellene og fungert som handelsruter.

Veien over Almdalsfjellet var først og fremst en sommervei. Da sporloggen ble gått hadde det nettopp regnet og myrene var bløte. Der det ikke var bløte myrer, hadde glatte berg sørget for et vanskelig terreng å gå i. Om man planlegger en tur etter Almdalsveien, anbefales det å gjøre dette i en periode da det har vært opphold.

Fra vest starter turen ved Almdalen gård. Fra gården følger man skogsveien til man ankommer en hengebru. Fra her følger man sørsiden av Almdalselva helt til setra. Herfra går man opp ved siden av setra og fortsetter opp Stillvassdalen. Terrenget kan være litt kupert, men om man følger høyspenten, kommer man etter hvert frem til Stillvatnet. Fra dette punktet går man i sørøstlig retning over Middagstuva, før man til slutt krysser den andre ferdselsveien som gikk over disse fjellene, turen om Herringbotnet. Herfra går man ned mot Tustervatnet og følger vannkanten til dammen.

almdalsveien
almdalssetra (1)
Almdalsetra
CIMG0581
Fossefall på tur ned mot Tustervatnet
Turkart Helgeland