Åsen

Tursti i Alstahaug kommune

 • Underkategori:

  • Tursti
 • Lengde i km:

  • 5.4 km
 • Merking:

  • Sesongmerket/kvistet
 • Underlag:

  • Naturlig grunn
 • Sesong:

  • Vår, sommer, høst
Turkart Helgeland Enkel tur Kart Værmelding

Dette er indrefileten i Sandnessjøen. Åsen som strekker seg fra ovenfor sentrum og sørvestover, har blitt beholdt som friområde. Den drøyt fem kilometer lange strekningen til Kleivskaret har ei flott sti langs toppen hele veien, og det finns muligheter for å komme seg både opp og ned av denne mange steder.

Vi tar utgangspunkt i tårnet som ruver over byen. Hit kommer man ved å ta seg opp Åsgata til sykeheimen, til høyre rett etter det, og så er man der. Du går ikke mange metrene før du trår på historiske tufter i form av tysk festningsverk fra den andre verdenskrig. Tyskerne var ikke sein om å oppdage at man fra Åsen hadde god kontroll og oversikt over store deler av Helgelandskysten. De bygde flittig her. Nær historie som man ikke liker har en tendens til å slettes, men heldigvis tok NROF tak i en del av området og satte det i stand. En kanon tilsvarende en av de som sto her under krigen står nå oppmontert med løpet rettet ut mot Alstenfjorden. Med et avbrekk av veien gjennom Trollskaret ved Bjarnetjønna skole, fortsetter stia bortover i jevn høyde. Ved Tonellatomta og tunnelen gjennom Åsen ved Forshaugen ble det i 2005 anlagt ei natursti med lettere tilgjengelighet enn stiene ellers i Åsen. Denne naturstia brukes mye av folk som kanskje kvier seg for å gå langs de smalere stiene ellers i Åsen. 

Videre herfra stiger stia, og når du har passert 100 meter cirka, er her bord og benker med god utsikt. Da har du gått 1,2 kilometer siden starten ved Tårnet. Dette er Sukkertoppen og et populært utfartsmål til fots. Her i området finns det mange muligheter for å komme seg opp på Åsen. Blant annet fra Forshaugen og Milan på austsida, og fra Pans vei på vestsida. I dette området er her også ei lysløype, men her kan det være så som så med både snø og lys. Ute på kysten her varierer snømengdene veldig fra vinter til vinter, så det kan være godt gangbart til fots hele året.

Videre vestover har du steget til 150 meter. Her går det ofte beitedyr, og det er derfor her er anlagt et par såkalte islandsporter. Her er du ved stias høyeste punkt, Varden på 166 meter. Også her er det benk og bord, og ”7 på topp” i regi av Fysak har en av sine poster her. Vi nærmer oss mål i Kleivskaret, men før det passerer vi ei høgspentlinje og får et godt utsiktspunkt mot både Dønnmannen og De syv søstre. Man må ta vare på de utsiktspunktene man har, for skogen tar mer og mer over, også langs toppen av Åsen.
Stia gjør noen svinger ned til venstre, og noen meter til rett fram er du i Kleivskaret med bilvei mellom riksvei 17 og Novika. Noen meter ned mot riksvei 17 på søraustsida finns en utkjøring for parkering. På siste del av turen til Kleivskaret la du merke til noen skogsveier. Dette skogsveisystemet går litt på kryss og tvers på vestsida her, og mange benytter dette som turvei. Enklest kommer man seg inn på denne veien ved å gå ned på den på nordvestsida rundt 100 meter nedenfor porten til stia i selve Kleivskaret.

åsen
Tårnet som ruver over byen. Bilde tatt av Inge Ove Tysnes
åsen2
Stiens høyeste punkt, Varden. Bilde tatt av Inge Ove Tysnes
Turkart Helgeland